Az okos kilincs felszerelése

Mielőtt okos kilincset vásárol, mindenképp nézzen körül és tájékozódjon a kínálatról. Ha új ajtóra szereli, akkor nagyobb a mozgástere, mivel szinte bármelyik típust szereltetheti, nincsenek meg meglévő furatok melyeket figyelembe kell venni. Ha viszont meglévő kilincsét szeretné lecserélni, akkor érdemes néhány nagyon fontos paramétert összehasonlítani.

Legfontosabb tudni, hogy más típusú kilincs ajánlott kilincs-felemeléssel működő több ponton záródó ajtóhoz, és más típus a megfelelő olyan zárakhoz, melyek zárbetéttel és kulccsal érik el a többpontos zárást (hevederzárak stb.)

Meglévő kilincs cseréje esetén a legfontosabb méretek:

- backset / dormas(bekszet vagy dormas): az ajtó szélétől a kilincstengely közepéig mért távolság (lásd a lenti képet)

- interax: a kilincstengely közepétől a zárbetét (cilinder) kör formájának a közepéig mért távolság (lásd a képen)

- a zár előlapjának szélessége (lásd a képen)

- amennyiben a zárszerkezet tartalmaz extra furatokat a zárbetét és a kilincstengely körül, úgy bizonyos kilincseink (pl. a Nevada vagy a Vegas kilincsek) könnyen felszerelhetők (lásd a lenti képen).


Előfordulhat, hogy egyik vagy másik modellünk tökéletesen talál az Ön meglévő zárjához, de sok esetben szükséges az ajtóra még egy vagy két további lyukat fúrni az okos kilincs biztonságos rögzítéséhez.

Amennyiben a régi kilincs furatait nem takarná el tökéletesen az okos-kilincs, tudunk biztosítani úgynevezett maszkot (takarólemezt), mely megoldja ezt a problémát (lásd a lenti képen).


Külső bejárati ajtókra való szerelésnél fontos, hogy a vízzáró gumi alátétet pontosan helyezzék fel, hogy a vízhatlan tulajdonsága megmaradjon a kilincsnek.

Termékeinkhez biztosítunk szerelési útmutatót, de még így is felmerülhetnek kérdések, melyekkel bármikor megkereshetnek és akár telefonon, akár online nagyon szívesen állunk rendelkezésre. Aki egy picit is jártas a ház körüli barkácsolásban, annak tulajdonképpen gyerekjáték felszerelni az okos kilincset.